Het maken van een gebiedsvisie is een belangrijke eerste stap voor de gebiedsontwikkeling van het stationsgebied Driebergen-Zeist. De gemeenteraden nemen hier naar verwachting rond de zomer van 2025 een besluit over. De gebiedsvisie is geen definitief plan. Het is een eerste aanzet hoe de ontwikkeling eruit zou kunnen zien: als nieuwe kern met ruimte voor wonen, werken, ondernemen en ontspannen. Verder uitgewerkte plannen, zoals een omgevingsplan in najaar 2027, zullen de komende jaren volgen. De start van de bouw zal niet eerder zijn dan 2028.
Hieronder vindt u het overzicht van het voorlopige proces
Januari - februari 2025: Participatie en in gesprek met (groot)grondeigenaren en projectontwikkelaars
- 28 januari - concept-kaarten gebiedsvisie live
- 30-31 januari - in gesprek met bewoners in het plangebied
- 3 februari - participatiebijeenkomst met huidige bewoners
- 5 februari - in gesprek met natuur- en ecologie experts
6 februari - 17 februari 2025: Online participatie
Februari - maart 2025: Verwerken reacties in concept-gebiedsvisie
Maart 2025: Expositie met concept-gebiedsvisie
April - juli 2025: Concept-gebiedsvisie naar gemeenteraden
Zomer 2025: Besluitvorming gebiedsvisie
2025 - november 2027: Uitwerking gebiedsvisie (naar omgevingsplan)
2027 en later: Uitwerking omgevingsplan en later (start) bouw in delen
Een gebiedsvisie is een strategisch document dat de langetermijnvisie en ambities voor de ontwikkeling van een bepaald gebied beschrijft en als leidraad wordt gebruikt bij toekomstige beslissingen.
De gebiedsvisie beschrijft hoe men het gebied in de toekomst ziet en welke waarden en kwaliteiten er behouden of toegevoegd worden. De ruimtelijke structuur wordt beschreven, zoals welke functies dit gebied in de toekomst zal hebben (bv wonen, werken, recreatie etc.), maar ook groenvoorzieningen, infrastructuur. Het benoemt de karakteristieken en identiteit, zoals historische aspecten, cultureel erfgoed en landschappelijke kenmerken. Daarnaast worden duurzaamheidsprincipes en kwaliteitsstandaarden opgenomen. Tot slot wordt aangegeven hoe belanghebbenden en de gemeenschap zijn betrokken bij het ontwikkelingsproces.
De gebiedsvisie vormt de leidraad voor toekomstige meer gedetailleerde plannen, zoals bestemmingsplannen of ontwikkelplannen.
Gebiedsvisie Driebergen-Zeist is een gezamenlijk project van de gemeenten Utrechtse Heuvelrug en Zeist en wordt begeleid door de ingehuurde bureaus Posad Maxwan (stellen de gebiedsvisie op), cocosmos (begeleiden de participatie), Stadkwadraat (adviseren over de financiën) en De Wijde Blik (verzorgen de communicatie).
Gemeenten Utrechtse Heuvelrug en Zeist geloven dat inwoners en ondernemers ervaringsdeskundigen zijn in het wonen en werken in deze regio. Deze ervaringen helpen bij het schrijven van de Gebiedsvisie Driebergen-Zeist en het maken van nieuw beleid.
In dit participatietraject willen we (toekomstige) bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden betrekken om mee te denken over een nieuwe kern. We halen graag kennis en ervaring op.
Het Handvat Participatie van gemeente Zeist en de aanpak participatie #verbinden#doen gemeente Utrechtse Heuvelrug vormen de basis van het participatietraject voor gebiedsvisie Driebergen-Zeist. De participatie wordt georganiseerd en begeleid door energiek participatiebureau: cocosmos. De gemeenteraden hebben als belangrijkste uitgangspunten voor de participatie meegegeven:
- Gemeente is initiatiefnemer en voert regie op proces en samenspel
- Gebruik van kennis, ervaring en creativiteit in de samenleving, ook van minder makkelijk te bereiken stakeholders
- Participatieniveau van raadplegen en adviseren
- Raadsleden worden actief betrokken
- Van grof en abstract naar fijn
- Iedereen is welkom: we komen tot verbinding vanuit creativiteit en denken in mogelijkheden
In december 2023 is de uitgewerkte participatieaanpak met de gemeenteraden en met alle geïnteresseerden (via de nieuwsbrief) gedeeld.
Stuur een email naar contact@samenwerkenaandriebergen-zeist.nl of bel naar 14 030 op werkdagen van 09.00 tot 13.00 uur. En vraag naar de contactpersoon van dit project.