Uitgebreide analyse online vragenlijst

13-05-2025

In februari was het mogelijk om uw mening te geven over de concept-kaarten voor de gebiedsvisie Driebergen-Zeist. In april deelden we al enkele resultaten met u. In dit nieuwsbericht vertellen we meer over de opgehaalde reacties op de concept-kaarten en hoe we die verwerken in de gebiedsvisie.

Voornaamste reacties per thema

Allereerst zijn de uitkomsten op de verschillende thema’s verder geanalyseerd. Bij verschillende vragen was er ruimte om zelf met een reactie te komen. Op basis van de gegeven reacties, zijn dit de meest genoemde onderwerpen:

Woningnood en betaalbaarheid
Dit is het meest prominente thema. Veel respondenten erkennen de noodzaak om de woningnood op te lossen en benadrukken het belang van betaalbare woningen. Er is behoefte aan woningen voor jongeren, starters, ouderen en mensen met een lager inkomen, omdat er momenteel een tekort is aan dit type woningen in de omgeving van Driebergen en Zeist.

Verschillende respondenten pleiten voor om voorrang te geven aan inwoners van Zeist en de Utrechtse Heuvelrug bij de verkoop en verhuur van de nieuwe woningen. Dit zou voorkomen dat de woningen voornamelijk bewoond worden door mensen uit bijvoorbeeld de Randstad.

Locatie, natuur en groen
Sommige respondenten uiten zorgen over het bouwen in het NatuurNetwerk Nederland en stellen voor om naar andere locaties binnen de bebouwde kom te zoeken. Het behoud van natuur en groen in de omgeving wordt als belangrijk beschouwd. Er wordt voorgesteld om natuurinclusief te bouwen en groene gevels en multifunctionele daken toe te passen.

Type bebouwing: Hoogbouw versus Laagbouw
De meningen over hoogbouw zijn verdeeld. Sommigen zien hoogbouw als een goede oplossing om de woningnood aan te pakken en vinden het passend bij de locatie, terwijl anderen de voorkeur geven aan laagbouw die beter aansluit bij het landelijke karakter van de omgeving. Er zijn zorgen over de impact van hoogbouw op het landschap en de leefbaarheid.

Naast nieuwbouw worden ook alternatieve oplossingen genoemd, zoals het transformeren van bestaande kantoorpanden en het splitsen van woningen.

Verkeer en bereikbaarheid
Er zijn zorgen over de toename van verkeer, de bereikbaarheid van het station en de omliggende wegen. Sommige respondenten stellen voor om de verkeerssituatie te verbeteren en voldoende parkeerplaatsen te realiseren.

Doelgroepen
Verschillende reacties benadrukken het belang van het bouwen voor specifieke doelgroepen, zoals starters, jongeren, ouderen, alleenstaande ouders en senioren. Er wordt opgemerkt dat er een tekort is aan geschikte seniorenwoningen

Het belang van het creëren van een gemeenschap in de nieuwe wijk wordt benadrukt, met voldoende ruimte voor ontmoeting en sociale interactie. Er zijn zorgen over het ontstaan van een "slaapstad" of een "probleemwijk". Daarom wordt gepleit voor een mix van woningen, zowel qua type (appartementen, eengezinswoningen) als qua prijssegment (sociale huur, betaalbare koop, duurdere woningen). Dit zou zorgen voor een meer diverse en inclusieve wijk. 

Impact op bestaande bewoners
Er wordt aandacht gevraagd voor de impact van de nieuwbouw op de bestaande bewoners, onder andere met betrekking tot overlast tijdens de bouw, veiligheid en de waarde van hun woningen. Sommige respondenten pleiten voor een ruime uitkoopregeling voor de bewoners die willen verhuizen.

 

Analyse per doelgroep

Ook is er verdiepend gekeken naar verschillen in de reacties tussen verschillende groepen van respondenten. Dit levert nog een aantal interessante inzichten op, met name in het onderscheid tussen bewoners en overige respondenten:

De mening van de bewoners van het plangebied wijkt af van de overige respondenten. Zij staan veel negatiever tegenover deze ontwikkeling en de verschillende onderdelen ervan. Redenen lopen erg uiteen, zowel inhoudelijk (te veel woningen, te stedelijk, mobiliteitsdruk) als zorgen om hun eigen positie (behoefte aan duidelijkheid, uitkoopregeling).

Overige interessante bevindingen zijn:

  • Over de compacte kern wordt (heel) positief gedacht, met uitzondering van de bewoners van het gebied, die overwegend negatief zijn. Zij geven in meerderheid aan niet in de nieuwe kern te willen wonen. Het inpassen van bestaande woningen wordt wel als positief gezien;
  • Over de hoogte van nieuwbouw wordt genuanceerd, maar overwegend positief gedacht. Vooral reizigers, woningzoekenden en jongeren zijn (zeer) positief.
  • Over de behoefte aan een eigen auto bestaat een wisselend beeld. Vooral voor bewoners van het plangebied (73%) en ondernemers (65%) geldt dat een meerderheid dit belangrijk vindt, evenals het kunnen parkeren in de nabijheid van de woning. Bij geïnteresseerden en woningzoekenden alsook binnen de verschillende leeftijdscategorieën geeft dit een veel genuanceerder beeld. Van de woningzoekenden heeft 45% behoefte aan een eigen auto, en 20% geeft aan dat dit van andere factoren af hangt. Het niet hebben van een parkeerplek voor de deur wordt door hen vaker niet als beperking gezien.
  • Als we kijken naar wie er wél in de nieuwe kern wil wonen, zijn dat vooral jongeren tot 30 jaar (2/3 van deze groep). In de leeftijdscategorieën daarboven is het ongeveer 1/3 deel. In de leeftijdscategorie 30-45 ligt het aandeel iets lager (ca. 25%). Redenen om te twijfelen zijn heel divers (hoe stedelijk, overlast spoor en A12, afstand tot de stad, niet de juiste woningen, afhankelijk van voorzieningen).
  • De vragenlijst is door 69 woningzoekenden ingevuld. Verreweg de meesten hiervan komen uit onze gemeenten of de gemeente Bunnik (80%).

 

Conclusie

De online vragenlijst heeft een heel genuanceerd beeld geleverd over hoe verschillende doelgroepen aankijken tegen de verschillende elementen van de gebiedsvisie. Per doelgroep zijn er rode draden te vinden, maar zijn ook grote verschillen zichtbaar. Wel geven de uitkomsten een duidelijk inzicht in aandachtspunten voor de volgende fasen. Het geeft een eerste beeld in wat verschillende doelgroepen belangrijk vinden. Dit wordt in de volgende fase verder onderzocht en uitgewerkt. Mede op basis hiervan wordt de gebiedsvisie steeds verder geconcretiseerd.

 

Afbeeldingen

 

Contact


contact@samenwerkenaandriebergen-zeist.nl of bel naar 14 030, en kies voor gemeente Zeist, op werkdagen van 09.00 tot 13.00 uur. En vraag naar de contactpersoon van dit project.


 

Over het project

Gebiedsvisie Driebergen-Zeist is een gezamenlijk project van de gemeenten Utrechtse Heuvelrug en Zeist, met Provincie Utrecht als partner, en wordt begeleid door Posad Maxwan, Cocosmos, Stadkwadraat en De Wijde Blik.

Volg ons via

Icoon Facebook    Icoon Instagram     Icoon Mail 

 

 Logo Gemeente Utrechtse Heuvelrug           ​​​​​​ Logo Gemeente Zeist            ​​​​​​Logo Provincie Utrecht     

 
Cookie-instellingen