DOCUMENTEN

Hier vindt u verslagen, presentaties en andere documenten voor de gebiedsvisie Driebergen-Zeist.

Jan-feb 2025: Participatie over concept-kaarten

Achtergrondinformatie 

Extra aandacht voor natuurwaarden
De gemeenten Zeist en Utrechtse Heuvelrug willen samen een nieuwe kern ontwikkelen in stationsgebied Driebergen-Zeist. Om de impact op natuur in kaart te brengen, heeft ecologisch bureau Viridis een quickscan uitgevoerd. Het rapport beschrijft de aanwezige planten, dieren en natuurwaarden, mogelijke effecten van de plannen en maatregelen om de natuur te beschermen. Vervolgonderzoeken en ideeën voor een natuurinclusieve ontwikkeling worden hierin ook benoemd. Welke vervolgonderzoeken uitgevoerd moeten worden, hangt af van de verdere uitwerking van de gebiedsvisie. Provincie Utrecht heeft de gemeente in een ontwerpatelier natuurinclusief ook voorzien van advies.

Tussenproducten gebiedsvisie

Nieuwsbrieven

Bewonersgesprekken

Stakeholdergesprekken

  • Nieuwe ronde gesprekken met projectontwikkelaars (januari - februari 2025)
    De gemeenten gaan vanaf januari ook in gesprek met projectontwikkelaars en (groot)grondeigenaren in het gebied die mee willen doen aan de ontwikkeling van een nieuwe kern. Eerder is met hen gesproken over hun algemene bereidheid om mee te doen. Nu zullen de gesprekken concreter gaan over bijvoorbeeld samenwerkingsvormen en financiën. De plannen van de projectontwikkelaars en de gebiedsvisie moeten namelijk samenkomen om een nieuwe kern te kunnen realiseren: de gemeenten bouwen zelf geen huizen, dat doen de projectontwikkelaars. De gemeenten geven wel sturing door, samen met de samenleving, een gebiedsvisie te maken.

  • Vervolggesprekken met (groot) grondeigenaren, grondgebruikers, projectontwikkelaars en woningbouwcorporaties (april - mei 2024)
    Tijdens die gesprekken hebben de gemeenten doorgepraat met afzonderlijke stakeholders over de positie van de stakeholder in het gebied, en de kansen en bedreigingen die zij zien in de ontwikkeling. De inbreng hieruit is gedeeld met het stedenbouwkundig bureau PosadMaxwan en het planeconomisch bureau Stadkwadraat, en wordt meegenomen in het proces voor de gebiedsvisie en het ontwikkelperspectief. Deze inbreng wordt gewogen, net zoals de rest van de inbreng uit de participatie.

  • Introductiesessie (groot) grondeigenaren, grondgebruikers, projectontwikkelaars en woningbouwcorporaties (9 april 2024)

  • Introductiegesprekken met o.a. semi-overheidsorganisaties (maart - mei 2024)
    De gemeenten hebben in de eerste helft van 2024, naast de straatgesprekken, gesproken met semi-overheidsorganisaties en andere specifieke belanghebbenden. Denk bijvoorbeeld aan organisaties als: woningbouwcorporaties, hockeyclub Phoenix, Natuur en Milieufederatie Utrecht, ProRail en Stichting de Reehorst.

    Tijdens die gesprekken hebben de gemeenten het proces van de gebiedsvisie toegelicht. Ook zijn de partijen bevraagd op drie punten (niet gestructureerd), met hetzelfde idee als tijdens de straatgesprekken (niet gestructureerd): hoe wil uw organisatie betrokken zijn / blijven? Ziet u kansen in het gebied vanuit uw perspectief? Ziet u bedreigingen in het gebied vanuit uw perspectief? De inbreng hieruit is, net als de rest van de inbreng uit de participatie, gedeeld met het stedenbouwkundig bureau PosadMaxwan, en is meegenomen in het ontwerpproces.

April 2024: Jongerenraad Zeist

Maart-april 2024: Straatgesprekken en online peiling

Op vrijdag 1 en zaterdag 2 maart vonden er straatgesprekken plaats in het stationsgebied, Driebergen, Zeist en Odijk. Inwoners werden gevraagd naar de toekomst van het stationsgebied. Op deze manier werden onderzoekstehema's voor de Gebiedsvisie Driebergen-Zeist in kaart gebracht. Van maandag 25 maart 2024 tot en met maandag 8 april 2024 was het mogelijk om de online peiling over de inzichten van de straatgesprekken in te vullen.  

April-juni 2024: Infomarkt en online peiling

Op woensdag 24 april 2024 vond de infomarkt plaats om omwonenden en andere belangstellenden te informeren over en betrekken bij mogelijke invullingen van het gebied rond het station Driebergen-Zeist, aan de hand van scenario’s en deelgebieden. Van woensdag 22 mei tot maandag 10 juni was het mogelijk om de online peiling over de plus- en minpunten van de deelgebieden in te vullen.

Mei 2024: Themasessie natuur en ecologie

Mei 2024: Bewonersavond Odijkerweg

Op 23 mei 2024 vond de informatieavond voor bewoners van de Odijkerweg plaats. Om de denkrichtingen van de Gebiedsvisie Driebergen-Zeist nader toe te lichten en vragen van bewoners te beantwoorden. 

Binnengekomen brieven

Tijdens de ontwikkeling van de gebiedsvisie hebben de gemeenten een aantal openbare brieven ontvangen van bewoners- en belangengroepen. De inhoud van deze brieven zijn als inbreng in het participatieproces meegenomen.

 

Contact


contact@samenwerkenaandriebergen-zeist.nl of bel naar 14 030, en kies voor gemeente Zeist, op werkdagen van 09.00 tot 13.00 uur. En vraag naar de contactpersoon van dit project.


 

Over het project

Gebiedsvisie Driebergen-Zeist is een gezamenlijk project van de gemeenten Utrechtse Heuvelrug en Zeist, met Provincie Utrecht als partner, en wordt begeleid door Posad Maxwan, Cocosmos, Stadkwadraat en De Wijde Blik.

Volg ons via

Icoon Facebook    Icoon Instagram     Icoon Mail 

 

 Logo Gemeente Utrechtse Heuvelrug           ​​​​​​ Logo Gemeente Zeist            ​​​​​​Logo Provincie Utrecht     

 
Cookie-instellingen